Uniformer gjennom tidene

Korpsets uniformer

Skolekorpset er veldig stolte av å kunne vise frem en ny flott uniform som er ferdigstilt til 60 års jubileumet i 2019. Gjennom korpsets historie har det vært 3 blå uniformer frem til ca. 1990. Ved 5 års jubileumet i 1965, riktignok et år forsinket for de rett og slett glemte jubileet, hadde korpset for lengst fått sin første uniform. Den hadde blå jakke og bukse, og blå båtlue med hvit dusk. Denne var nok av en enklere kvalitet fordi det allerede de neste årene ble snakket om å skaffe en ny uniform. Vinteren 1968 ble det bestilt ny uniform med blå jakke og buske, etter at et forslag året før som innebar røde eller hvite uniformsbukser ble nedstemt. Utdrag fra styreprotokollen januar ´68:
«Styret vedtok at det skal anskaffes nye uniformer av terylen, blåere farve så nært den gamle som mulig. Jakken skal være enkel med sysplitt bak, innfelte, litt skrå sidelommer, og innerlomme. En snor på armene, hvite klaffer (paletter) på skuldrene, og hvite snorer. Det skal være nylonfor i bukselomme og motfolder i skjørtene, røde slips, høye luer med trukket skjerm.»

Leveransen av de nye uniformene kommer så tett opp mot 17. mai som råd er. Den 14. mai var det uniformsmøte med styret og noen foreldre tilstede for å pakke ut de nye uniformene.  Fra protokollen «Det ble prøvd på noen elever som tilfeldigvis var tilstede på skolen, og det viste seg at uniformene passet mindre bra.» Dette er jo krise, med 3 dager til 17. mai, og en leveranse av uniformer som ikke passer. Det blir vedtatt at hele korpset skulle innkalles til prøving neste dag, og at en representant fra skredderen skal være til stede under prøvingen.

Men det var tid kort til å rette opp før 17.mai. Fra årsberetningen står det videre «Med god hjelp av representanter fra mødregruppa, med søm og montering av tilleggsutstyr, mener vi allikevel å ha ganske pene uniformer.»På styremøtet i slutten av mai dette året ble det vedtatt hvilket utstyr som skulle høre til uniformen.
«Styret vedtok å utstyre uniformene med følgende: Standard utstyr: blå skulderklaff med kant av sølvgrå metallkjede, grå kommandosnor, og liten grå dusk i lua. 5 års utstyr: Sølvgrå metalkjede på lua. 7 års utstyr: Sølvgrå og gull kommandosnor og gullstripe på klaffene.» I tillegg ble det bestemt at det skal sys ny uniform til dukka. Korpsets gamle uniform skulle sendes inn til rensing og deretter forsøkes solgt. På korpsets lager ligger i dag noen få eksemplarer av det som blir uniform nummer 2 innkjøpt i 1968, og uniform nummer 3 som ble kjøpt brukt fra Sokndalen og benyttet frem til 1990 tallet. Deretter var det en periode med sort korpsgenser, og deretter rød korpsgenser med rød beret.

Dagens uniform fra 2019 tar tilbake den blå fargen i jakkene fra de første uniformene, men nå med grå og røde detaljer på krave og mansjetter på armene. Buksene er grå med rød bise i siden. Uniformen har medaljeanheng, der musikantene skal sy på sine årsstjerner og feste medaljer. Som hodeplagg har korpset fortsatt med beret, da musikantene syntes det var mer stilig enn den tradisjonelle korpshatten som «alle korps» har nå for tiden. Bereten er grå og har en musikkpute med krans og lyre. Som utmerkelse ved 5 år skal det i dag deles ut en rød skuldesnor, og det skal deles ut årsstjerner og de tradisjonelle 3, 5, 7 års medaljene samt en flott jubileumsmedalje til alle musikantene.